Pomiar wilgotności żywności

Znajomość zawartości wilgoci w materiałach używanych w całym procesie produkcji żywności i pieczenia stała się jednym z krytycznych parametrów w branży, ponieważ wiele sprzedawanych obecnie surowców opiera się na wadze. Czujniki wilgotności MoistTech mogą zapewnić szybki test poziomu wilgotności surowców, pomagajacy tym samym skutecznie zaoszczędzić zakładom produkcyjnym na zakupach.


Ważna jest również znajomość zawartości wilgoci na etapie mieszania w procesie produkcji żywności, ponieważ woda wpływa na jakość i konsystencję produktu końcowego. Różnice wykraczające poza specyfikację receptur i nadmiar wilgoci w mieszankach mogą powodować zbrylanie się. Testowanie wilgotności żywności pozwala na wprowadzenie zmian w całym procesie mieszania w celu zarządzania poziomem wilgotności.


Oczywistym jest, że producenci dążą do uzyskania jak najlepszego produktu końcowego. Ilość wody, jaką zawiera w sobie dany produkt wpływa na jego smak, wygląd, konsystencję, stabilność oraz okres trwałości. Testowanie poziomu wilgotności produktu końcowego zapewnia producentom jego najwyższą jakość i właściwą konsystencję.


Głównym problemem producentów żywności jest też to czy produkt końcowy ma odpowiednią wilgotność. Niektóre produkty spożywcze są sprzedawane na wagę, a wilgotność wpływa na ich wagę. Wilgoć może sprawić, że produkt będzie miał niższą zawartość tłuszczu/kalorii i nie będzie dostatecznie suchy. Dodanie zbyt dużej ilości wody może mieć wpływ na jego chrupkość, sprawiając, że pojawi się stęchły smak i nastąpi niepożądany rozwój bakterii/pleśni.


Pomiar zawartości wilgoci w całym procesie produkcji zapewnia producentom żywności oszczędności kosztów energii i paliwa, a także mniej odpadów produktowych. Dzięki ciągłemu pomiarowi wilgotności NIR online producenci mogą monitorować poziomy wilgotności, co z kolei pozwala precyzyjnie kontrolować piece, suszarnie, piekarniki i frytkownice. Pozwala to zoptymalizować proces produkcji przy minimalnych wymaganiach energetycznych.

Czujniki wilgotności żywności dla produktów spożywczych
Instalacja czujnika wilgotności do żywności
Zalecamy zainstalowanie czujnika na wyjściu z pieca, frytkownicy, suszarni i w tym podobnych miejscach w pobliżu miejsca pakowania. Wybór odpowiedniej lokalizacji instalacji umożliwia wykonywanie pomiaru w punkcie, gdzie produkt spożywczy jest już ustabilizowany po okresie schładzania. Czujnik wilgotności żywności powinien być zainstalowany kilka cali nad taśmociągiem lub przenośnikiem ślimakowym, aby mógł w sposób ciągły monitorować proces i kontrolować wilgotność produktu końcowego, pozwalając na regulację urządzeń linii produkcyjnej ręcznie lub automatycznie.
Czujniki wilgotności żywności dla szerokiej gamy produktów spożywczych

Dzięki wiedzy zdobytej w ciągu 40 lat współpracy z partnerami z przemysłu spożywczego MoistTech uruchomiła czujnik wilgotności żywności w tysiącach instalacji na całym świecie dla szerokiej gamy produktów spożywczych: od zawiesin po proszki. Oferujemy zarówno mierniki on-line do ciągłych odczytów wilgotności NIR na linii produkcyjnej, jak również stacjonarne, laboratoryjne czujniki wilgotności NIR do testów punktowych w pobliżu linii lub w zakładowych laboratoriach kontroli jakości.


Podczas gdy pomiar wilgotności jest główną funkcją naszych czujników, to dostarczamy również analizatory do ciągłego pomiaru on-line białka, tłuszczu/oleju, cukru, przypraw, kofeiny i innych składników/elementów, które pochłaniają wiązkę NIR (bliskiej podczerwieni).


Zdajemy sobie sprawę, że wiele firm przetwórstwa spożywczego przeprowadza pomiary referencyjne we własnym zakresie lub zleca je firmom zewnętrznym. Zaletami czujników wilgotności NIR firmy MoistTech są prostota konfiguracji i użytkowania, natychmiastowe i precyzyjne pomiary na linii, automatyczne wykrywanie chwilowych braków czy przerw w badanym produkcie. Dzięki temu producenci mogą zaoszczędzić na kosztach i czasie związnych z analizą pojedynczych próbek, zyskując jendocześnie możliwość natychmiastowych pomiarów w trybie ciągłym.


Posiada doświadczenie w zakresie wymagań dotyczących produkcji wszelkiego rodzaju żywności. Oferowane czujniki wilgotności żywności mają odpowiednio odbrane do produktu długości fal pomiarowych, a algorytmy przetwarzające pomiary są wstępnie konfigurowane już na etapie przygotowania miernika do wysyłki z fabryki na miejce instalacji. W przypadku analizy wilgotności produktów suszonych, można oczekiwać dokładności rzędu 0,1% wilgoci. W przypadku produktów o podwyższonej wilgotności dokładność mieści się w przedziale między 0,2 a 0,5%. Dodatkowo tym samym czujnikiem może być wykonywany pomiar zawartości tłuszczu/oleju oraz białek z precyzją zależną od konkretnego zastosowania.

 

Wszystkie nasze czujniki posiadają wyjścia cyfrowe i analogowe (4-20mA), które mogą być podłączone do sterowników PLC lub zewnętrznych nośników zapisu danych. W celu uzyskania dodatkowych informacji lub omówienia konkretnego zastosowania prosimy o kontakt z nami.

Korzyści płynące z analizy wilgotności żywności

Kontrola jakości - pomiar wilgotności
Lepsza jakość produktu
Kontrola jakości - pomiar wilgotności
Zmniejszone zużycie energii
Kontrola jakości - pomiar wilgotności
Mniej odpadów
Kontrola jakości - pomiar wilgotności
Kontrola 100% produktu
Kontrola jakości - pomiar wilgotności
Mniej przestojów

Zastosowania

Zadzwoń do nas