Wilgotność chipsów ziemniaczanych

Prawidłowy poziom wilgotności wiórów ziemniaczanych jest krytycznym elementem na różnych etapach ich produkcji i smażenia.

 

Chipsy i inne przekąski potrafią łatwo ulec zawilgoceniu lub wysuszeniu i/lub zaolejeniu, tracąc czas i pieniądze producenta, a także obniżając jakość produktu końcowego.


Z pomocą naszych partnerów branżowych oraz w połączeniu z naszą 40-letnią wiedzą i doświadczeniem zespół MoistTech opracował unikatowy czujnik wilgotności chipsów ziemniaczanych IR-3000, który idealnie nadaje się do pomiaru wilgotności chipsów ziemniaczanych oraz pomiaru zawartości oleju podczas procesu pieczenia i smażenia.


Czujnik jest pokryty powłoką z materiału klasy spożywczej z polimerowym okienkiem optycznym, co pozwala wytwórcom na podniesienie jakości produktu i ciągłe monitorowanie wilgotności.

pomiar wilgotności chipsów ziemniaczanych

Instalacja

Idealnym miejscem na instalację czujnika wilgotności wiórów ziemniaczanych IR-3000 jest lokalizacja przy wyjściu z frytownicy. Powinien być zamontowany kilkanaście centymetrów nad przenośnikiem wibracyjnym, aby mógł w sposób ciągły monitorować proces i kontrolować poziom oleju i wilgotności czipsów ziemniaczanych w gotowym produkcie pozwalając na ręcznie lub automatyczne regulowanie parametrów.

Środowisko

Jeżeli czujnik zostanie zainstalowany w pobliżu wylotu frytownicy i będzie podatny na ekstremalne warunki termiczne, wówczas konieczne jest chłodzenie go powietrzem lub wodą. Ponadto, jeżeli czujnik znajduje się w pobliżu natrysku oleju, konieczne jest czyszczenie okna optycznego czujnika podczas regularnego rutynowego mycia.

Korzyści płynące z badania wilgotności czipsów ziemniaczanych

Zespół profesjonalistów z firmy MoistTech ma duże doświadczenie w produkcji chipsów ziemniaczanych i innych przekąsek. Nasze kalibracje czujników, długości fal pomiarowych, algorytmy i wymagania optyczne czujników są wstępnie ustawiane w fabryce. Typowa dokładność pomiaru to około ±0,1% wilgotności i ±0,2% dla oleju. Typowy zakres pomiaru wynosi 0-5% zawartości wilgoci i 20-40% zawartości oleju w czipsach.


Zapraszamy do zapoznania się z innymi zastosowaniami w zakresie pomiaru wilgotności żywności.

Zadzwoń do nas