Drożdże suszone, znane również jako drożdże piekarskie, są krytycznym składnikiem niezliczonych produktów spożywczych. Każdy, kto wypiekał chleb wie, że drożdże suszone to organizmy bardzo wrażliwe i muszą być traktowane z najwyższą uwagą.
Jeśli poziom wilgotności drożdży jest zbyt wysoki, wzrost drożdży nie uległ całkowitej "dezaktywacji", co może doprowadzić do niestabilności produktu i ewentualnego zanieczyszczenia. Jeśli produkt jest zbyt suchy, drożdże mogą okazać się bezużyteczne lub ich wydajność niewystarczająca.
W przypadku drożdży suszonych konieczne jest stałe monitorowanie produktu w suszarni fluidalnej. Utrzymując odpowiedni poziom wilgotności, minimalizujesz ryzyko wystąpienia złej jakości produktu końcowego, a także ilość odpadów i przestojów.
Wydajny czujnik wilgotności drożdży suszonych IR-3000 firmy MoistTech przewyższa konkurencję dzięki ciągłym, bezkontaktowym, bardzo dokładnym odczytom pomiarowym.
IR-3000 zapewnia dokładne i spójne wyniki, nawet w najbardziej wrażliwych środowiskach. W MoistTech, z pomocą naszych partnerów branżowych, dysponujemy ponad 40-letnim doświadczeniem w testowaniu i regulacji poziomu wilgotności w suszonych drożdżach i innych produktach spożywczych. Dzięki IR-3000 można spodziewać się skrócenia czasu rozruchu i przestojów, utrzymania efektywności energetycznej i zwiększenia marży zysku.
Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat testowania poziomu wilgotności drożdży suszonych, to skontaktuj się z nami już dziś.