Pomiar zawartości wilgoci w proszku mlecznym to istotny krok w kontroli jakości. Z odpowiednią wilgotnością można zapewnić długoterminową trwałość i wartość odżywczą produktu.
Dzięki współpracy z partnerami przemysłowymi i 40-letniemu doświadczeniu, firma MoistTech opracowała czujnik wilgotności IR-3000, idealny do pomiaru wilgotności w procesie produkcji proszków mlecznych. Ten zaawansowany czujnik umożliwia poprawę jakości produktów i obniżenie kosztów energii.
Typowa docelowa wilgotność proszku mlecznego wynosi 3-4%. Suszenie rozpyłowe jest powszechną metodą stosowaną w przemyśle mleczarskim. Czujniki MoistTech Online NIR są wykorzystywane do ciągłego monitorowania wilgotności po procesie suszenia i/lub przed pakowaniem.
Kontrola wilgotności w proszkach mlecznych za pomocą czujników serii MoistTech 3000 pozwala na uzyskanie wysokiej jakości produktów, oszczędność energii i minimalizację odpadów. Dzięki szybkim i dokładnym pomiarom, producenci mogą skutecznie monitorować i regulować proces produkcyjny, zapewniając zadowolenie klientów i efektywność operacyjną.