Zapewnienie odpowiedniego poziomu wilgotności ciasta piekarskiego stało się kluczowym elementem na różnych etapach pieczenia.
Mieszanki ciast mogą ulec nadmiernemu zawilgoceniu lub wysuszeniu, tracąc czas i pieniądze producenta, a także wpływając na jakość produktu końcowego.
Z pomocą partnerów przemysłowych oraz 40-letniego doświadczenia i wiedzy, firma MoistTech opracowała czujnik wilgotności ciasta IR-3000, który idealnie nadaje się do pomiaru poziomu wilgotności w procesie pieczenia.
Czujnik ciasta IR-3000 powinien być zamontowany kilka centymetrów nad przenośnikiem, pod kątem pozwalającym uniknąć odbić światła, za mieszaczem i wytłaczarką, co pozwoli użytkownikowi na ciągłe monitorowanie procesu i umożliwi kontrolę wilgotności ciasta ręcznie lub automatycznie w procesie pieczenia.
Unikalną cechą czujnika wilgotności ciasta IR-3000 jest to, że jest on w stanie monitorować proces nawet przy niewielkich lukach w przepływie produktu bez wpływu na dokładność.
Jeżeli czujnik musi być zainstalowany w pobliżu mieszalnika i wytłaczarki, gdzie będzie podatny na ekstremalne warunki cieplne, konieczne jest chłodzenie sensora powietrzem lub wodą.
Firma MoistTech ma duże doświadczenie w zakresie wymagań dotyczących wykrywania wilgoci w procesie pieczenia. Nasze kalibracje czujników, długości fal pomiarowych, algorytmy i wymagania optyczne dotyczące czujników są wstępnie ustawione fabrycznie. Typowa dokładność wynosi około ±0,2% wilgotności. Typowy zakres pomiaru mieści się w 0-50% wilgoci. Parametry wyjść z czujnika mogą być skonfigurowane w celu zoptymalizowania współpracy w zakresie PLC lub zapisu pomiarów.
Zapraszamy do zapoznania się z innymi naszymi rozwiązaniami do analizy wilgotności żywności.