Zapewnienie odpowiedniego poziomu wilgotności ciasta piekarskiego jest kluczowe na różnych etapach pieczenia, aby zachować wysoką jakość produktu.
Mieszanki ciast mogą być narażone na nadmierną wilgotność lub nadmiernie wysuszenie, co prowadzi do strat czasu i pieniędzy producenta oraz obniża jakość produktu końcowego.
Dzięki partnerstwom przemysłowym i 40-letniemu doświadczeniu, MoistTech opracowała czujnik wilgotności ciasta IR-3000, doskonale sprawdzający się w pomiarze wilgotności podczas procesu pieczenia.
Czujnik IR-3000 powinien być zamontowany nad przenośnikiem, umieszczony pod kątem, aby uniknąć odbić światła. To pozwoli na ciągłe monitorowanie procesu pieczenia i kontrolę wilgotności ciasta ręcznie lub automatycznie.
Czujnik IR-3000 może monitorować proces nawet przy niewielkich lukach w przepływie produktu, nie wpływając na dokładność pomiarów.
W przypadku instalacji w pobliżu mieszalnika i wytłaczarki, gdzie panują ekstremalne warunki cieplne, konieczne jest chłodzenie sensora powietrzem lub wodą.
MoistTech posiada duże doświadczenie w zakresie detekcji wilgotności w procesie pieczenia, oferując fabrycznie ustawione czujniki o wysokiej dokładności.
Zapraszamy do korzystania z naszych rozwiązań, które pomogą w analizie wilgotności żywności i poprawią jakość procesu pieczenia. Skontaktuj się z nami, aby dowiedzieć się więcej.