Wilgotność cukru

Właściwy poziom wilgotności cukru stanowi krytyczny czynnik podczas jego przetwarzania. Cukier może łatwo zamoknąć lub wyschnąć, tracąc tym samym czas i pieniądze producentów.


Z pomocą partnerów przemysłowych i z wykorzystaniem 40 lat wiedzy, firma MoistTech opracowała czujnik wilgotności cukru IR-3000, który idealnie nadaje się do pomiaru zarówno poziomu wilgotności cukru, jak i polimeryzacji (POL) na różnych etapach procesu produkcji cukru.

Instalacja

Instalując czujnik wilgotności cukru MoistTech na wejściu lub na wyjściu z suszarni, producent może w sposób ciągły monitorować proces i kontrolować zawartość wilgoci ręcznie lub automatycznie.

Środowisko

Jeśli czujnik jest wystawiony na działanie ekstremalnych warunków cieplnych, konieczne jest jego chłodzenie powietrzem lub wodą. Ogólnie rzecz biorąc, kurz z produktu nie stanowi zwykle problemu. Jednak w ekstremalnie zapylonym środowisku zalecamy zainstalowanie systemu oczyszczania powietrza, aby zapobiec gromadzeniu się materiału na oknie czujnika.

Korzyści płynące z kontroli wilgotności cukru

Firma MoistTech posiada duże doświadczenie w zakresie wymagań dotyczących produkcji cukru. Nasze kalibracje czujników, długości fal pomiarowych, algorytmy i wymagania optyczne dotyczące czujników są ustawione fabrycznie. Typowa dokładność wynosi około ±0,1% wilgotności. Typowy zakres pomiarowy to 0-10% wilgotności cukru od suchego do mokrego; aż do 80% wilgoci w bagassie (w zależności od zastosowania). Istnieje możliwość regulacji wyjść w celu optymalizacji parametrów dla sterownika PLC lub wymagań na zapis danych.


Zapoznaj się z innymi zastosowaniami analizy wilgotności żywności.

Zadzwoń do nas