Właściwy poziom wilgotności cukru stanowi kluczowy czynnik podczas jego przetwarzania. Aby zapobiec utracie czasu i pieniędzy producentów, firma MoistTech opracowała czujnik wilgotności cukru IR-3000, doskonale nadający się do monitorowania poziomu wilgotności oraz polimeryzacji na różnych etapach produkcji cukru.
Instalując czujnik wilgotności cukru MoistTech na wejściu lub wyjściu z suszarni, producent może ciągle monitorować proces i kontrolować zawartość wilgoci ręcznie lub automatycznie.
W przypadku ekstremalnych warunków cieplnych konieczne jest chłodzenie czujnika powietrzem lub wodą. Pył z produktu zazwyczaj nie stanowi problemu, jednakże w środowiskach o dużym zapyleniu zalecamy instalację systemu oczyszczania powietrza.
Firma MoistTech posiada bogate doświadczenie w produkcji cukru, a nasze czujniki są fabrycznie kalibrowane, zapewniając typową dokładność pomiaru na poziomie ±0,1% wilgotności. Typowy zakres pomiarowy wynosi od 0% do 10% wilgotności cukru od suchego do mokrego; aż do 80% wilgoci w bagassie (w zależności od zastosowania).
Istnieje możliwość regulacji wyjść w celu optymalizacji parametrów dla sterownika PLC lub wymagań dotyczących zapisu danych.
Zapoznaj się z innymi zastosowaniami analizy wilgotności żywności i zaufaj czujnikom wilgotności cukru MoistTech, aby zapewnić najwyższą jakość i wydajność w produkcji cukru.