Wilgotność kawy ziarnistej

Poziom wilgotności ziaren kawy stał się krytycznym elementem podczas jej obróbki. Bez zachowania szczególnej uwagi, ziarna kawy mogą stać się zbyt wilgotne lub suche i spowodować stratę czasu lub pieniędzy przetwórców.


Z pomocą partnerów z tej branży i 40 lat wiedzy, MoistTech opracował czujnik wilgotności ziaren kawy IR-3000, który idealnie nadaje się do pomiaru poziomu wilgotności ziaren kawy w procesie produkcji kawy, jednocześnie poprawiając jakość produktów i obniżając koszty energii.

Instalacja

Instalując IR-3000 na wyjściu z palarni lub w miejscu po zmieleniu, producent może w sposób ciągły monitorować proces i kontrolować wilgotność ziaren kawy ręcznie lub automatycznie.


Innym powszechnym zastosowaniem jest monitorowanie procesu suszenia kawy liofilizowanej i rozpuszczalnej. Aby dokładnie zmierzyć poziom wilgotności ziaren kawy, czujnik powinien być zainstalowany nad przenośnikiem transportującym kawę lub w dowolnym miejscu, gdzie można obserwować surowiec. Czujnik powinien być zamontowany kilkanaście centymetrów nad taśmą czy przenośnikiem ślimakowym.


W określonych zastosowaniach MoistTech może dostarczyć system badania próbek, który jest przeznaczony do stosowania w miejscach, gdzie trudno jest monitorować produkt w sposób ciągły.

Korzyści płynące z wykrywania wilgoci w ziarnach kawy

Nasz wyspecjalizowany zespół specjalistów z firmy MoistTech posiada duże doświadczenie w zakresie wymagań dotyczących produkcji kawy. Nasze kalibracje czujników, długości fali pomiarowych, algorytmy i wymagania optyczne dotyczące czujników są wstępnie ustawione w fabryce. Typowa dokładność wynosi około ±0,1% wilgotności. Typowy zakres badanej wilgoci to 0-10%, ale w pewnych zastosowaniach zdarzają się przypadki produktów o wilgoci sięgającej 40%. Istnieje możliwość regulacji wyjść w celu optymalizacji parametrów dla sterownika PLC lub wymagań na zapis danych.


Zapraszamy do zapoznania się z innymi naszymi zastosowaniami z zakresu analizy wilgotności żywności.

Zadzwoń do nas