Wilgotność herbaty

Przetwarzanie herbaty wymaga precyzyjnych pomiarów poziomu wilgotności i temperatury w celu uzyskania najwyższej jakości wyników końcowych. Od momentu zebrania do momentu wysuszenia i zapakowania, liście herbaty wymagają stałego monitorowania. Bez odpowiedniego poziomu wilgotności i odpowiedniej temperatury na każdym etapie, na liściach rozwijają się grzyby, które zanieczyszczają herbatę i czynią ją niezdatną do spożycia.


Każda odmiana herbaty wymaga innych metod suszenia i utleniania. Warianty te są bardzo ważne, jeśli ma być osiągnięta właściwa forma - czy to czarna czy zielona, Darjeeling czy Earl Grey - ze wszystkimi subtelnymi niuansami smakowymi, jakich oczekują pijący herbatę. Dlatego właśnie testowanie i regulacja wilgotności przy użyciu najlepszych urządzeń do pomiaru wilgotności jest niezbędna w produkcji herbaty.

Możliwości MoistTech

MoistTech posiada ponad 40 lat wiedzy i doświadczenia, które wykorzystaliśmy w naszym czujniku wilgotności IR-3000, dzięki czemu jest to idealny wybór, jeśli chodzi o analizę wilgotności herbaty.


IR-3000 umożliwia natychmiastowe, bezkontaktowe, bardzo dokładne pomiary wilgotności (w % masy wilgotnej i % masy suchej), temperatury, kofeiny i innych parametrów. Jest on w stanie sterować poziomem wilgotności automatycznie. Można wykorzystać go również do sterowania ręcznego korztystając z wyświetlanych wyników lub szybkich pomiarów wyrywkowych obok linii produkcyjnej.

Korzyści płynące z kontroli wilgotności herbaty

IR-3000 poprawia jakość herbaty, obniża koszty energii i zabezpiecza przed marnotrawstwem produktów. Dzięki dokładnemu pomiarowi poziomu wilgotności, liście herbaty będą miały doskonały smak i dłuższy okres trwałości.


Zapoznaj się z naszymi pozostałymi urządzeniami do pomiaru wilgotności żywności, aby dowiedzieć się więcej.

Zadzwoń do nas