Pomiar zawartości wilgoci w napojach w proszku jest ważnym etapem kontroli jakości. Przy niskiej zawartości wilgoci, produkt może być zapakowany na optymalnym poziomie wilgotności w celu zwiększenia ich trwałości i jakości. Przy prawidłowo niskiej wilgotności reakcje w napojach w proszku przechowywanych w temperaturze pokojowej zachodzą tak powoli, że nawet po latach przechowywania nie ma to wpływu na wartość odżywczą produktu. Jest to szczególnie ważne w przypadku napojów takich jak białka, koktajle dietetyczne i mieszanki smakowe.
Z pomocą partnerów branżowych i 40 lat wiedzy firma MoistTech opracowała czujnik wilgotności IR-3000, który idealnie nadaje się do pomiaru poziomu wilgotności w procesie produkcji napojów sproszkowanych, poprawiając jakość produktów i obniżając związane z produkcją koszty energii.
Typowa docelowa wilgotność wynosi 0,30% - 4,0%. Suszenie rozpyłowe jest podstawową metodą stosowaną do suszenia napojów w proszku w tym przemyśle. Suszenie rozpyłowe w najprostszej formie polega na rozpyleniu wsadu, kontakcie strumienia z powietrzem, suszeniu i oddzieleniu suszonego produktu od powietrza suszącego.
Wiele napojów w proszku może absorbować wilgoć z powietrza w normalnych warunkach otoczenia. Czujniki MoistTech Online NIR są wykorzystywane przez personel kontroli jakości do ciągłego pomiaru i monitorowania zawartości wilgoci po procesie suszenia natryskowego i/lub tuż przed pakowaniem. Czujniki z serii MoistTech 3000 są dostępne w różnych obudowach, a najbardziej popularnym w przemyśle spożywczym jest czujnik 3000F Food Grade.
Szybkie, dokładne i zapewniające powtarzalność czujniki z serii MoistTech 3000 mogą być montowane w trybie online w celu natychmiastowego uzyskania informacji wyjściowych z pomiarów przy użyciu dowolnej z naszych opcji wyświetlania lokalnego lub sterowania w pętli zamkniętej. Dzięki czujnikom serii MoistTech 3000 nie trzeba czekać na długie testy wykonywane w trybie offline i często obarczone błędem ludzkim.
Jeśli są Państwo zainteresowani kontrolą poziomu wilgotności napojów w proszku, prosimy o kontakt z nami już dziś!