Właściwy pomiar poziomu wilgotności oliwek jest jednym ze szczególnie istotnych pomiarów dla plantatorów, ponieważ zarówno poziom wilgotności oliwek, jak i poziom zawartości oliwy są wykorzystywane do ustalania cen za surowiec.
Dodatkowo, pomiar ilości kwasu oleinowego w oliwkach pozwala ocenić ich jakość.
Z pomocą partnerów przemysłowych i 40-letniego doświadczenia firma MoistTech opracowała czujniki wilgotności IR-3000, które idealnie nadają się do pomiaru wilgotności oliwek, zawartości oliwy i kwasu oleinowego w oliwkach.
Czujnik IR-3000 firmy MoistTech idealnie nadaje się do pomiaru wilgotności oliwek i oliwy w trybie on-line po zakończonym procesie dekantacji (wirówce), ponieważ wtedy oddzielana jest stała część owocu. Dzięki zastosowaniu systemu próbników MoistTech próbki oliwek mogą być zmierzone i wprowadzane z powrotem do strumienia produktu. Dzięki dostarczonym informacjom pomiarowym przetwórcy mogą ręcznie lub automatycznie kontrolować prędkość pracy wirówki, a także kontrolować ilość talku dodawanego do masy z oliwek.
Zespół profesjonalistów z firmy MoistTech ma duże doświadczenie w zakresie poziomu wilgotności oliwek, oliwy i kwasu oleinowego w oliwkach. Nasze kalibracje czujników, długości fal pomiarowych, algorytmy i optyka czujników są wstępnie ustawione w fabryce. Typowa dokładność pomiaru to około ±0,2% wilgoci.
Zapraszamy do zapoznania się z innymi zastosowaniami naszych czujników wilgotności żywności.