Pomiar zawartości wilgoci w mleku w proszku jest kluczowym etapem kontroli jakości. Przy niskiej zawartości wilgoci reakcje chemiczne w suchym mleku przechowywanym w temperaturze pokojowej zachodzą tak powoli, że nawet po latach przechowywania nie wpływa to na wartość odżywczą.
IR-3000 od MoistTech Dzięki współpracy z partnerami przemysłowymi z branży przetwórstwa mleka i zdobytą w ciągu 40 lat wiedzą, firma MoistTech opracowała czujnik wilgotności IR-3000, który doskonale nadaje się do pomiaru poziomu wilgotności w procesie produkcji mleka w proszku, przy jednoczesnym podniesieniu jakości produktów i obniżeniu kosztów energii.
Czujnik umożliwia ciągłą kontrolę wilgotności w sproszkowanym mleku na linii produkcyjnej. Bezkontaktowe pomiary są wykonywane przez sensor kilkaset razy na sekundę, co pozwala na monitorowanie wilgotności całego przesuwającego się pod miernikiem produktu.
Typowa docelowa wilgotność mleka w proszku wynosi 3-4%. Metoda suszenia rozpyłowego jest powszechnie stosowana w przemyśle mleczarskim, gdzie polega na rozpylaniu mleka, suszeniu i oddzieleniu suszonego produktu od powietrza suszącego.
Mleko w proszku, podobnie jak wiele innych napojów w proszku, może absorbować wilgoć z otoczenia. Dlatego personel kontroli jakości używa czujników wilgotności online NIR firmy MoistTech do ciągłego monitorowania zawartości wilgoci po procesie suszenia natryskowego i przed pakowaniem. Czujniki z serii MoistTech 3000, w tym model 3000F klasy spożywczej, dostępne w różnych obudowach, zapewniają szybkie, dokładne i powtarzalne odczyty.
Dzięki czujnikom serii MoistTech 3000, w tym modelowi 3000F, możliwe jest uzyskanie natychmiastowych informacji z pomiarów bez konieczności wykonywania długotrwałych testów offline.