Wilgotność ziarna musi być utrzymywana na właściwym poziomie, aby możliwe było uzyskanie maksymalnego zysku ekonomicznego. Ziarno zbyt wilgotne będzie się psuło podczas przechowywania; ziarno zbyt suche oznacza zmniejszoną wartość, ponieważ ziarno jest sprzedawane na wagę. Kluczem jest osiągnięcie jak największej zawartości wilgoci, przy jednoczesnym zachowaniu zalecanego poziomu wilgotności.
Każdy rodzaj ziarna jest inny, więc konieczna jest praktyczna wiedza na temat poziomów wilgotności, które są odpowiednie dla każdego z nich. Potrzebne są również dokładne przyrządy do pomiaru poziomu wilgotności, dzięki czemu wilgotność może być regulowana na każdym etapie - od przetwarzania do przechowywania.
Od 40 lat MoistTech przyczynia się do rozwoju wiedzy i doświadczenia w zakresie technologii testowania wilgotności. MoistTech IR-3000 jest rezultatem tych doświadczeń - czujnik wilgotności zdolny do wykonywania natychmiastowych, bezkontaktowych, bardzo dokładnych pomiarów w każdym środowisku.
I nie chodzi tu tylko o wilgoć. Czujnik IR-3000 mierzy również temperaturę, zawartość tłuszczu/oleju, białka i innych składników, zapewniając niezawodność, której potrzebujesz, aby uzyskać ziarno najlepszej jakości.
IR-3000 pomaga producentom zbóż obniżyć koszty i zwiększyć jakość produktu końcowego. W porównaniu z innymi czujnikami wilgotności ziarna, nasz starannie zaprojektowany przyrząd jest bardziej energooszczędny i redukuje czasy rozruchu i przestojów. Eliminuje straty ziarna spowodowane nadmierną wilgotnością, jak również straty zysków z powodu produktu nadmiernie wysuszonego.
Zapoznaj się z innymi zastosowaniami naszych czujników wilgotności żywności, aby dowiedzieć się więcej.