Zapewnienie odpowiedniego poziomu wilgotności w wypiekanym krakersie stało się krytycznym elementem na różnych etapach procesu pieczenia. Krakersy mogą z łatwością okazać się zbyt wilgotne lub zbyt wyschnięte, tracąc czas i/lub pieniądze producenta, a także obniżając jakość produktu końcowego.
Z pomocą partnerów przemysłowych i 40 lat wiedzy, firma MoistTech opracowała czujnik wilgotności krakersów IR-3000, który idealnie nadaje się do pomiaru poziomu wilgotności krakersów podczas procesu pieczenia. Czujnik jest pokryty teflonem spożywczym z polimerowym okienkiem umożliwiającym producentom poprawę jakości produktu bez jego zanieczyszczenia.
Instalacja czujnika wilgotności krakersów MoistTech na wyjściu z pieca, w pobliżu miejsca pakowania, gwarantuje czas na ustabilizowanie się krakersów podczas schładzania. W idealnym przypadku, po upływie minuty od wylotu z pieca. Czujnik powinien być zainstalowany kilkanaście centymetrów nad taśmą lub przenośnikiem ślimakowym, aby piekarz mógł w sposób ciągły monitorować proces i kontrolować wilgotność krakersów ręcznie lub automatycznie w produkcie końcowym. Jeśli krakersy przeszły przez spray olejowy, to ważne jest, aby zamontować czujnik pod kątem w celu zmniejszenia odbicia od powłoki olejowej.
Jeśli czujnik wilgotności krakersów musi być zainstalowany w pobliżu wyjścia z pieca, gdzie będzie narażony na oddziaływanie wysokich temperatur, konieczne jest chłodzenie go powietrzem lub wodą. Ponadto, jeśli czujnik znajduje się w pobliżu natrysku oleju, konieczne jest czyszczenie okienka optycznego czujnika podczas regularnego, rutynowego mycia.
Profesjonalna kadra MoistTech posiada duże doświadczenie w zakresie wymagań dotyczących produkcji krakersów. Nasze kalibracje czujników, długości fal pomiarowych, algorytmy i wymagania optyczne dotyczące czujników są ustawione fabrycznie. Typowa dokładność wynosi około ±0,1% wilgotności. Typowy zakres to 0-10% wilgoci. Istnieje możliwość regulacji wyjść w celu optymalizacji parametrów dla sterownika PLC lub wymagań na zapis danych.
Zapoznaj się z naszymi innymi zastosowaniami w zakresie pomiaru wilgotności żywności.