Odpowiednia wilgotność płatków ziemniaczanych stała się kluczowym zagadnieniem na różnych etapach produkcji.
Płatki ziemniaczane mogą ulec nadmiernemu zawilgoceniu lub wysuszeniu, tracąc czas i pieniądze producenta, a także wpływając na jakość produktu końcowego.
Z pomocą partnerów branżowych oraz ponad 40 lat zdobywania wiedzy i doświadczenia firma MoistTech opracowała czujnik wilgotności płatków ziemniaczanych IR-3000, który idealnie nadaje się do pomiaru poziomu wilgoci w płatkach ziemniaczanych.
Czujnik jest pokryty materiałem klasy spożywczej z polimerowym okienkiem optycznym, co pozwala producentom poprawić jakość produktu i stale monitorować wilgotność.
Czujnik wilgotności płatków ziemniaczanych IR-3000 powinien być zainstalowany przy wyjściu z pieca i umieszczony kilkanaście centymetrów nad przenośnikiem, aby mógł w sposób ciągły monitorować proces i kontrolować wilgotność płatków ziemniaczanych ręcznie lub automatycznie w produkcie końcowym.
Jeśli czujnik wilgotności płatków ziemniaczanych IR-3000 zostanie zainstalowany w pobliżu wylotu z pieca, gdzie będzie podatny na działanie ekstremalnych warunków termicznych, konieczne jest schłodzenie go powietrzem lub wodą. Ponadto, jeśli czujnik znajduje się w pobliżu natrysku oleju, konieczne jest czyszczenie okna optycznego czujnika podczas regularnego, rutynowego mycia.
MoistTech ma duże doświadczenie w zakresie wymagań dotyczących wilgotności płatków ziemniaczanych w produkcji płatków ziemniaczanych. Nasze kalibracje czujników, długości fal pomiarowych, algorytmy i wymagania optyczne dotyczące czujników są ustawione fabrycznie. Typowa dokładność wynosi około ±0,2% wilgotności. Typowy zakres to 5-15% wilgoci w płatkach. Istnieje możliwość regulacji wyjść w celu optymalizacji parametrów dla sterownika PLC lub wymagań na zapis danych.
Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi zastosowaniami dotyczącymi analizy wilgotności żywności.