IR-3000F On-Line:

Produkty spożywcze

Wilgotność w żywności

 

Znajomość zawartości wilgoci w materiałach w całym procesie produkcji żywności i pieczenia stała się jednym z najbardziej krytycznych elementów w branży, ponieważ wiele sprzedawanych obecnie arykułów opiera się na ich wadze. Czujniki wilgotności MoistTech mogą zapewnić szybki test poziomu wilgotności surowców danego producenta pozwalając zaoszczędzić zakładom produkcyjnym podczas ich zakupu.


Ważne jest również, aby znać zawartość wilgoci na etapie mieszania w procesie produkcji żywności, ponieważ woda wpływa na jakość i konsystencję produktu końcowego. Różnice i nadmiar wilgoci w mieszankach mogą powodować zbrylanie się i produkcję niezgodną ze specyfikacją. Kontrola wilgotności żywności pozwala na wprowadzenie zmian w całym procesie mieszania w celu zarządzania poziomem wilgotności.


Producenci dążą do uzyskania najlepszego produktu końcowego. Ilość wody, jaką posiada produkt wpływa na smak, wygląd, konsystencję, stabilność, jak również na okres trwałości. Testowanie poziomu wilgotności gwarantuje producentom, że ich produkt końcowy ma najwyższą jakość i właściwą konsystencję.


To, czy produkt końcowy ma zbyt dużą czy zbyt małą wilgotność, jest istotnym problemem producentów żywności. Niektóre produkty spożywcze są sprzedawane na wagę, co redukuje koszty, ale może sprawić, że produkt będzie miał niższą zawartość tłuszczu/kalorii i będzie zbyt suchy. Dodanie zbyt dużej ilości wody może mieć wpływ na chrupkość, sprawiając, że produkt ma stęchły smak. Może przyczynić się również do rozwoju bakterii i pleśni.


Badanie zawartości wilgoci w całym procesie zapewnia również producentom żywności oszczędności kosztów energii i paliwa, a także mniej odpadów produktowych. Dzięki ciągłym testom wilgotności NIR online, producenci mogą monitorować poziomy wilgotności i wykorzystywać go do precyzyjnego sterowania piecami, suszarkami, piekarnikami i frytkownicami, aby zoptymalizować proces produkcji przy minimalnych wymaganiach energetycznych.


Z pomocą partnerów z branży przemysłowych i 40 lat zdobywania wiedzy w tym obszarze MoistTech może pochwalić się tysiącami instalacji na całym świecie w szerokim zakresie produktów spożywczych, od zawiesin po proszki. Oferujemy zarówno wersje on-line do ciągłych odczytów wilgotności NIR, jak i laboratoryjne czujniki wilgotności NIR do testów punktowych w pobliżu linii produkcyjnych lub w Państwa laboratoriach kontroli jakości.


Podczas gdy pomiar wilgotności jest naszym głównym celem, dostarczamy również analizatory do ciągłego pomiaru on-line białka, tłuszczu, oleju, cukru, przypraw, kofeiny i innych składników, które pochłaniają wiązkę NIR.


Zdajemy sobie sprawę, że wiele firm przetwórstwa spożywczego stosuje podstawowe pomiary referencyjnych wykonywanych samemu lub przez laboratoria zewnętrzne. Czujniki wilgotności NIR firmy MoistTech są łatwe w konfiguracji i użyciu. Zapewniają natychmiastowe i precyzyjne pomiary ze względu na ciągły pomiar całej produkcji. Dzięki natychmiastowym pomiarom producenci mogą zaoszczędzić na kosztach analizy i wysyłki jak również unknąć niepewności pomiędzy pomiarami.


Firma MoistTech posiada duże doświadczenie w zakresie wymagań dotyczących produkcji wszelkiego rodzaju żywności. Czujniki wilgotności żywności, długość fal pomiarowych, algorytmy i wymagania optyczne są wstępnie konfigurowane i kalibrowane w fabryce przed instalacją u klienta. W przypadku analizy wilgotności produktów suszonych, można oczekiwać dokładności rzędu 0,1%. W przypadku produktów o wyższej wilgotności, można oczekiwać dokładności 0,2 i 0,5%. Pomiar zawartości tłuszczu/oleju oraz dokładność pomiaru białek są uzależnione od specyfiki danego zastosowania. Wyjścia z mierników mogą być dostosowane do wymagań PLC lub wymagań dotyczących przebiegu samej rejestracji. Prosimy o kontakt z nami w celu uzyskania dodatkowych informacji lub omówienia konkretnego zastosowania.

 

 

Instalacja czujników wilgotności żywności

 

Zalecamy instalowanie czujnika na wyjściu z pieców, frytkownic, suszarek oraz w pobliżu miejsca pakowania, tak aby pozwolić na stabilizację produktu spożywczego podczas procesu schładzania. Czujnik wilgotności żywności powinien być zainstalowany kilkanaście centymetrów nad taśmą lub przenośnikiem ślimakowym, aby mógł w sposób ciągły monitorować proces i kontrolować wilgotność produktu automatycznie (i opcjonalnie umożliwiać dodatkowo kontrolę ręczną).

Czujnik wilgotności żywności przeznaczony do zastosowań w przemyśle spożywczym, do kontaktu z żywnością.

Korzyści płynące z analizy wilgotności żywności

Kontrola jakości
Lepsza jakość produktu
Kontrola jakości
Kontrola 100% produktu
Kontrola jakości
Niższe koszty energii
Kontrola jakości
Mniej przestojów
Kontrola jakości
Mniej odpadów

Czujnik wilgotności do żywności jest krytycznym elementem w produkcji następujących produktów spożywczych

Kontrola jakości
Ciasto piekarskie
Kontrola jakości
Bułka tarta
Kontrola jakości
Płatki zbożowe
Kontrola jakości
Czekolada
Kontrola jakości
Kawa
Kontrola jakości
Ciasteczka
Kontrola jakości
Mączka kukurydziana
Kontrola jakości
Krakersy
Kontrola jakości
Mleko w proszku
Kontrola jakości
Suszone owoce i warzywa
Kontrola jakości
Suszone drożdże
Kontrola jakości
Żelatyna
Kontrola jakości
Ziarna zbóż
Kontrola jakości
Mięso mielone
Kontrola jakości
Orzechy
Kontrola jakości
Wysłodki z oliwek
Kontrola jakości
Pektyna
Kontrola jakości
Chipsy ziemniaczane
Kontrola jakości
Napoje w proszku
Kontrola jakości
Sól
Kontrola jakości
Osłonki do parówek i wędlin
Kontrola jakości
Zupa w proszku
Kontrola jakości
Soja
Kontrola jakości
Przyprawy
Kontrola jakości
Cukier
Kontrola jakości
Herbata
Zadzwoń do nas