Znajomość zawartości wilgoci w materiałach w całym procesie produkcji żywności i pieczenia stała się jednym z najbardziej krytycznych elementów w branży, ponieważ wiele sprzedawanych obecnie arykułów opiera się na ich wadze. Czujniki wilgotności MoistTech mogą zapewnić szybki test poziomu wilgotności surowców danego producenta pozwalając zaoszczędzić zakładom produkcyjnym podczas ich zakupu.
Ważne jest również, aby znać zawartość wilgoci na etapie mieszania w procesie produkcji żywności, ponieważ woda wpływa na jakość i konsystencję produktu końcowego. Różnice i nadmiar wilgoci w mieszankach mogą powodować zbrylanie się i produkcję niezgodną ze specyfikacją. Kontrola wilgotności żywności pozwala na wprowadzenie zmian w całym procesie mieszania w celu zarządzania poziomem wilgotności.
Producenci dążą do uzyskania najlepszego produktu końcowego. Ilość wody, jaką posiada produkt wpływa na smak, wygląd, konsystencję, stabilność, jak również na okres trwałości. Testowanie poziomu wilgotności gwarantuje producentom, że ich produkt końcowy ma najwyższą jakość i właściwą konsystencję.
To, czy produkt końcowy ma zbyt dużą czy zbyt małą wilgotność, jest istotnym problemem producentów żywności. Niektóre produkty spożywcze są sprzedawane na wagę, co redukuje koszty, ale może sprawić, że produkt będzie miał niższą zawartość tłuszczu/kalorii i będzie zbyt suchy. Dodanie zbyt dużej ilości wody może mieć wpływ na chrupkość, sprawiając, że produkt ma stęchły smak. Może przyczynić się również do rozwoju bakterii i pleśni.
Badanie zawartości wilgoci w całym procesie zapewnia również producentom żywności oszczędności kosztów energii i paliwa, a także mniej odpadów produktowych. Dzięki ciągłym testom wilgotności NIR online, producenci mogą monitorować poziomy wilgotności i wykorzystywać go do precyzyjnego sterowania piecami, suszarkami, piekarnikami i frytkownicami, aby zoptymalizować proces produkcji przy minimalnych wymaganiach energetycznych.
Z pomocą partnerów z branży przemysłowych i 40 lat zdobywania wiedzy w tym obszarze MoistTech może pochwalić się tysiącami instalacji na całym świecie w szerokim zakresie produktów spożywczych, od zawiesin po proszki. Oferujemy zarówno wersje on-line do ciągłych odczytów wilgotności NIR, jak i laboratoryjne czujniki wilgotności NIR do testów punktowych w pobliżu linii produkcyjnych lub w Państwa laboratoriach kontroli jakości.
Podczas gdy pomiar wilgotności jest naszym głównym celem, dostarczamy również analizatory do ciągłego pomiaru on-line białka, tłuszczu, oleju, cukru, przypraw, kofeiny i innych składników, które pochłaniają wiązkę NIR.
Zdajemy sobie sprawę, że wiele firm przetwórstwa spożywczego stosuje podstawowe pomiary referencyjnych wykonywanych samemu lub przez laboratoria zewnętrzne. Czujniki wilgotności NIR firmy MoistTech są łatwe w konfiguracji i użyciu. Zapewniają natychmiastowe i precyzyjne pomiary ze względu na ciągły pomiar całej produkcji. Dzięki natychmiastowym pomiarom producenci mogą zaoszczędzić na kosztach analizy i wysyłki jak również unknąć niepewności pomiędzy pomiarami.
Firma MoistTech posiada duże doświadczenie w zakresie wymagań dotyczących produkcji wszelkiego rodzaju żywności. Czujniki wilgotności żywności, długość fal pomiarowych, algorytmy i wymagania optyczne są wstępnie konfigurowane i kalibrowane w fabryce przed instalacją u klienta. W przypadku analizy wilgotności produktów suszonych, można oczekiwać dokładności rzędu 0,1%. W przypadku produktów o wyższej wilgotności, można oczekiwać dokładności 0,2 i 0,5%. Pomiar zawartości tłuszczu/oleju oraz dokładność pomiaru białek są uzależnione od specyfiki danego zastosowania. Wyjścia z mierników mogą być dostosowane do wymagań PLC lub wymagań dotyczących przebiegu samej rejestracji. Prosimy o kontakt z nami w celu uzyskania dodatkowych informacji lub omówienia konkretnego zastosowania.
Instalacja czujników wilgotności żywności
Zalecamy instalowanie czujnika na wyjściu z pieców, frytkownic, suszarek oraz w pobliżu miejsca pakowania, tak aby pozwolić na stabilizację produktu spożywczego podczas procesu schładzania. Czujnik wilgotności żywności powinien być zainstalowany kilkanaście centymetrów nad taśmą lub przenośnikiem ślimakowym, aby mógł w sposób ciągły monitorować proces i kontrolować wilgotność produktu automatycznie (i opcjonalnie umożliwiać dodatkowo kontrolę ręczną).