Prawidłowy poziom wilgotności przekąsek jest krytycznym parametrem na różnych etapach produkcji. Przekąski mogą łatwo zawilgotnieć lub stać się zbyt suche, tracąc tymsamym czas i pieniądze producenta, negatywnie wpływając na jakość produktu końcowego.
Dzięki współpracy z firmami z branży spożywczej i zdobytej w ciągu 40 lat wiedzy firma MoistTech opracowała czujnik wilgotności IR-3000, który idealnie nadaje się do pomiaru poziomu wilgotności przekąsek podczas procesu pieczenia. Czujnik jest pokryty teflonem dopuszczonym do kontaktu z produktami spożywczymi. Polimerowe okno pomiarowe umożliwia badanie i poprawę jakości produktu bez jego zanieczyszczenia (bezkontaktowo).
Firma MoistTech ma duże doświadczenie w zakresie wymagań dotyczących produkcji przekąsek i snacków. Kalibracje naszych czujników, dobrane odpowiednio długości fal pomiarowych, algorytmy i wymagania optyczne dotyczące czujników są ustawiane fabrycznie. Typowa dokładność wilgotności wynosi około ±0,1% w zakresie badanej wilgotności bezwzględnej przekąsek w przedziale od 0-10% zawartości wody w produkcie.
Miernik posiada wyjścia cyfrowe i analogowe (4-20mA), które mogą być podłączone do sterowników PLC lub zewnętrznych nośników zapisu danych. Miernik może być łatwo konfigurowany i zarządzany przez sieć LAN z poziomu oprogramowania instalowanego na komputerze PC (Windows). W celu uzyskania dodatkowych informacji lub omówienia konkretnego zastosowania prosimy o kontakt z nami.
Środowisko
Jeżeli czujnik ma być zainstalowany w pobliżu wyjścia z pieca, gdzie będzie podatny na ekstremalne warunki cieplne, konieczne jest chłodzenie go powietrzem lub wodą. Ponadto, jeśli czujnik znajdzie się w pobliżu miejsca natrysku oleju, konieczne będzie regularne rutynowe czyszczenie okna optycznego czujnika.
Zastosowania