W przetwórstwie migdałów kontrola wilgotności ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia wysokiej jakości produktu. W skali światowej rocznie produkowanych jest aż 3 miliony ton migdałów, które są wykorzystywane zarówno w całości, jak i przetwarzane na różne produkty spożywcze. Dlatego pomiar wilgotności migdałów na różnych etapach procesu produkcyjnego jest niezwykle istotny, zależnie od sposobu ich konsumpcji.
MoistTech stosuje technologię bliskiej podczerwieni, która umożliwia bezdotykowe pomiary wilgotności. Nasze czujniki wilgotności są odporne na zmiany materiału, takie jak wielkość cząsteczek, wysokość materiału i jego kolor. Zapewniają one ciągły, niezawodny odczyt bez konieczności rutynowej konserwacji. Po jednorazowej kalibracji, dzięki bezdryfowej konstrukcji optycznej, personel operacyjny może dokonywać natychmiastowych regulacji procesu na podstawie pomiarów w czasie rzeczywistym.
Wysoki stopień kontroli jakości jest niezbędny w procesie przetwórstwa migdałów, aby zagwarantować, że są one odpowiednie do spożycia przez ludzi. Jednym z kluczowych czynników kontroli jest utrzymanie właściwego poziomu wilgotności. Naturalnie przetworzone migdały zazwyczaj mają zawartość wilgoci na poziomie około 3-4%. Jednak procesy pasteryzacji i blanszowania mogą wpływać na ten poziom, dlatego konieczne jest ciągłe monitorowanie wilgotności na różnych etapach produkcji.
Czujniki online MoistTech mogą być łatwo zainstalowane na różnych częściach linii produkcyjnej, takich jak zbiorniki, silosy, linie technologiczne oraz przenośniki taśmowe lub ślimakowe. Wyniki pomiarów wilgotności są prezentowane na kolorowym ekranie dotykowym lub mogą być udostępniane na wyjściu sygnału z miernika.