Prażenie, rozdrabnianie, mieszanie/rafinowanie, zagęszczanie, utwardzanie - utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności i temperatury jest krytyczne na różnych etapach przetwarzania czekolady. Aby osiągnąć pożądane właściwości smakowe, kolorystyczne i płynność czekolady, konieczne jest dokładne zmierzenie jej poziomu na każdym etapie.
Dzięki naszemu 40-letniemu doświadczeniu i wiedzy - oraz pomocy partnerów przemysłowych - firma MoistTech opracowała IR-3000, zaawansowany czujnik wilgotności zdolny do dokładnego pomiaru i regulacji poziomu wilgotności w wielu zastosowaniach, w tym przy produkcji czekolady. IR-3000 przewyższa konkurencję dzięki natychmiastowym, bezkontaktowym możliwościom pomiarowym.
Oprócz dokładnych pomiarów wilgotności (w % masy suchej i % masy mokrej), IR-3000 może mierzyć temperaturę, cukier, kofeinę, olej/tłuszcz i inne.
Inne urządzenia z czujnikiem wilgotności czekolady mogą dawać zmienne wyniki, ale nie IR-3000 - ten mienik daje spójne, dokładne wyniki, nawet w najtrudniejszych warunkach. W MoistTech rozumiemy, jak ważne jest testowanie i regulowanie wilgotności oraz innych ważnych poziomów w produkcji czekolady. Wiemy również, jak ważne jest obniżanie kosztów bez uszczerbku dla jakości. Urządzenie IR-3000 jest ekonomiczne, energooszczędne oraz skraca czas rozruchu i przestojów. Eliminuje również straty wynikające z niewłaściwego poziomu wilgotności czekolady.
Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z innymi naszymi zastosowaniami dotyczącymi wilgotności żywności.