Krakersy spryskane olejem i środkami aromatyzującymi - wilgotność

Kontrola ilości wilgoci, oleju i aromatu w krakersach jest ważnym czynnikiem dla operatorów procesu, aby kontrolować produkcję i jakość. Produkt nie tylko może okazać się niezgodny ze specyfikacją, ale może również mieć niekorzystny smak, wygląd, stabilność, wagę. Brak kontroli może powodować zwiększone koszty lub skurkować nieprawidłowym okresem trwałości. Testowanie poziomu wilgotności, oleju i aromatu pozwoli na dokonanie zmian, tak aby zapewnić producentowi najwyższą jakość.


Z pomocą partnerów przemysłowych i ponad 40 lat doświadczenia, firma MoistTech opracowała jeden z najdokładniejszych czujników wilgotności, czujnik IR-3000. Jest on idealnie przystosowany do pomiaru wilgotności, oleju lub aromatów na krakersach podczas procesu produkcyjnego. Czujnik jest pokryty teflonem klasy spożywczej z polimerowym okienkiem wziernikowym, co pozwala producentom poprawiać jakość produktu bez powodowania jakichkolwiek zanieczyszczeń produktu. IR-3000 wykonuje natychmiastowe, dokładne, bezdotykowe pomiary wilgotności, temperatury, oleju, tłuszczu, cukru, przypraw, białka i innych składników. Jednorodność natrysku lub nakładania się oleju może być monitorowana i regulowana ręcznie lub automatycznie.

Instalacja

Czujniki wilgotności mogą być stosowane przed i po pieczeniu. Zalecamy zainstalowanie czujnika(ów) na wyjściu z pieca, w pobliżu miejsca pakowania, tak aby zapewnić stabilizację produktu podczas chłodzenia. Poprzez zainstalowanie czujnika wilgotności MoistTech w dalszej części procesu można mierzyć i kontrolować ilość oleju lub aromatów na krakersach. Czujnik powinien być zainstalowany kilka cali nad taśmą lub przenośnikiem ślimakowym, aby pracownik produkcji mógł w sposób ciągły monitorować proces i kontrolować wilgotność i zawartość oleju w produkcie końcowym ręcznie lub automatycznie. Ważne jest, aby zainstalować czujnik pod kątem, aby zmniejszyć odbicie od powłoki olejowej.

Środowisko

Jeśli czujnik poziomu oleju spożywczego lub substancji smakowych musi być zainstalowany w pobliżu wylotu pieca, gdzie będzie podatny na działanie ekstremalnych warunków termicznych, konieczne jest schłodzenie czujnika powietrzem lub wodą. Ponadto, jeśli czujnik znajduje się w pobliżu natrysku oleju, konieczne jest czyszczenie okna optycznego czujnika podczas regularnego, cyklicznego mycia.

Korzyści płynące z kontroli wilgotności, oleju i aromatów krakersów

MoistTech posiada duże doświadczenie w zakresie wymagań dotyczących produkcji krakersów i przekąsek. Nasze kalibracje czujników, długości fal pomiarowych, algorytmy i wymagania optyczne czujników są wstępnie ustawione fabrycznie. Typowa dokładność wynosi około ±0,1% wilgotności. Typowy zakres pomiarowy analogowy to 0-10% wilgotności. Istnieje możliwość ustawienia wyjść w celu optymalizacji PLC lub wymagań zapisu.


Zapraszamy do zapoznania się z innymi naszymi rozwiązaniami dotyczącymi czujników wilgotności przekąsek i snacków.


Skontaktuj się z naszymi przedstawicielami obsługi klienta w celu uzyskania dalszych informacji na temat Twojej instalacji i najlepszych praktyk montażowych dla Twojego urządzenia.

Zadzwoń do nas