Wilgotność orzechów tygrysich

Orzechy tygrysie (Cyperus esculentus) to słodkie migdałowate bulwy bogate w błonnik, białka i cukry, które mogą przynosić korzyści zdrowotne. Mogą być spożywane na surowo, suszone, prażone lub tarte i mogą być poddawane dalszej obróbce. Ich zastosowanie to między innymi gotowanie, mąka do pieczenia, przynęta na ryby, olej ekstrahowany i mleko zamiast mleka krowiego - wszystko to jest możliwe do spożycia zarówno przez ludzi jak i zwierzęta. W Hiszpanii te bulwiaste "orzechy" wykorzystywane są głównie do produkcji mlecznego napoju zwanego "horchata de chufa".


Właściwości fizyczne i mechaniczne orzechów tygrysich zależą od ich wilgotności; pomiar wilgotności staje się kluczowy w procesie suszenia, ponieważ właściwości i naturalna słodycz orzecha powstają podczas właściwego suszenia.


Po zebraniu orzechy tygrysie są zabierane do płukania z pozostałości gleby, pyłu i innych resztek. W trakcie tego procesu orzechy tygrysie tracą swoje korzenie, skórka jest oczyszczana, a wadliwe bulwy usuwane. Aspekt suszenia orzechów tygrysich jest najważniejszy, ponieważ przy zbiorze plonów zazwyczaj wilgotność waha się około 50%, a po wysuszeniu już tylko do około 10%.


MoistTech wykorzystuje technologię bliskiej podczerwieni pozwalającą na bezdotykowy pomiar. Nasze czujniki wilgotności są niewrażliwe na zmiany materiału, takie jak wielkość cząstek, jego wysokość na linii czy kolor. Mierniki zapewniają ciągły, niezawodny odczyt bez konieczności częstej konserwacji. Po jednorazowej kalibracji personel operacyjny może sprawnie dokonywać natychmiastowych regulacji procesu w oparciu o pomiary wilgotności w czasie rzeczywistym.


Czujniki MoistTech Online mogą być instalowane na dowolnym zbiorniku, silosie, linii materiałowej, przenośniku taśmowym lub ślimakowym, a wyniki pomiaru wilgotności są wyświetlane na kolorowym ekranie dotykowym lub przekazywane na wyjścia sygnałowe.

Zadzwoń do nas