Wilgotność śruty sojowej

Śruta sojowa powstaje po przetworzeniu soi i usunięciu z niej oleju. Mączka sojowa może być sprzedawana jako pasza dla drobiu, trzody chlewnej i bydła. Jest to ceniony rodzaj paszy dla zwierząt ze względu na wysoką zawartość błonnika.


W czasie zbiorów zawartość wilgoci w nasionach soi wynosi od 12% do 15%. Jeśli soja zawiera zbyt dużo wilgoci, to należy ją wysuszyć, aby zmniejszyć ryzyko powstawania pleśni. Utrzymanie wilgotności w określonym zakresie jest ważne, ponieważ umożliwia wykorzystanie zbiorów w możliwie najbardziej ekonomiczny sposób.


Pomimo że soja jest spożywana przez ludzi, to jej większość w Stanach Zjednoczonych jest spożywana przez zwierzęta gospodarskie - 98% amerykańskich upraw soi jest wykorzystywane jako pasza dla zwierząt.


Olej, o którym mowa powyżej, usuwany podczas produkcji mączki sojowej, ma specjalne zastosowanie - jest wykorzystywany jako paliwo w silnikach diesla.


Skontaktuj się z nami w celu zdobycia więcej informacji na temat naszego czujnika wilgotności śruty sojowej.

Zadzwoń do nas