Wilgotność lucerny

Lucerna jest fioletową rośliną kwitnącą, czasami nazywaną Alfalfa. Roślina ta służy jako pożywienie dla bydła i może być przerabiana na siano. Jest to właściwie czwarta najczęściej uprawiana roślina w Stanach Zjednoczonych, obok kukurydzy, pszenicy i soi.


W warunkach prawidłowej wilgotności, z jednego akra upławy można uzyskać pięć do ośmiu ton lucerny.

 

Najbardziej dochodowa lucerna ma wysoką strawność, wysoką zawartość białka i oczywiście musi być dobra w smaku. Każdy z tych czynników zależy od wilgotności lucerny. Jak w przypadku większości upraw, ekstremalna suchość lub zbyt duża wilgotność może sprawić, że lucerna stanie się bezużyteczna lub nieatrakcyjna dla kupujących. Wysokiej jakości siano lucerny jest zielone, liściaste (wysoki stosunek liścia do łodygi) i bezpyłowe. Posiada około 19% surowego białka, 65% strawności i energii metabolicznej 9 MJ/kg w suchej masie. Im lepsza jakość, tym większy zwrot z inwestycji.

 

Suszenie skoszonej lucerny na polu jest kluczowym etapem w produkcji wysokiej jakości siana z lucerny, wpływającym zarówno na jego wartość magazynową, jak i paszową. Warunkiem udanego przechowywania skoszonej lucerny jest jej suszenie od 80-90% wilgotności do 15-20%. Najważniejszym składnikiem siana z lucerny jest liść, który zawiera 70% białka i ponad 65% energii przyswajalnej całej rośliny. Liście mogą okazać się kruche i ulec zniszczeniu podczas sianokosów, ponieważ wysychają znacznie szybciej niż łodygi, co obniża zarówno wydajność, jak i jakość siana. Proces suszenia powinien mieć na celu usunięcie wilgoci z liści i soku (wilgoci) w łodygach, następnie liście powinny zostać nawilżone przed prasowaniem, aby zachować jak najwięcej liści. Peklowanie siana z lucerny jest procesem dwuetapowym. Pierwszy etap, więdnięcie, następuje na polu w ciągu kilku godzin od ścięcia. Zwiędnięcie powoduje znaczną część strat wilgoci z ściętej lucerny i powinno być jak najkrótsze, aby zachować jakość siana.

 

Drugi etap suszenia rozpoczyna się, gdy skoszone siano osiągnie około 50% wilgotności, a wilgoć pobierana jest z wnętrza łodyg (wilgotność soków). Siano można suszyć podczas słonecznej pogody. Proces suszenia może trwać od jednego do trzech dni w czasie suchego, słonecznego lata. Może to wymagać od pięciu do siedmiu dni bezdeszczowych w pochmurnych, chłodnych warunkach na wilgotnej glebie. Prędkość wiatru, wilgotność względna i promieniowanie słoneczne mają duży wpływ na proces suszenia. Prędkość wiatru, wilgotność względna i promieniowanie słoneczne mają duży wpływ na proces utwardzania. 20% wzrost prędkości wiatru lub 20% spadek prędkości względnej wilgotności względnej suszenia o ponad 50%. W bardzo wilgotnych warunkach (> 90% wilgotności względnej powietrza) siano może nie wysychać odpowiednio do przechowywania. Idealne są ciepłe dni z małą wilgotnością, dużą ilością światła słonecznego i wiatru.

 

Oprócz najbardziej powszechnego stosowania lucerny jako paszy dla zwierząt, lucerna ta jest również wykorzystywana jako biopaliwo i stosowana w produkcji enzymów przemysłowych.


Uzyskaj więcej informacji na temat naszego czujnika wilgotności lucerny lub skontaktuj się z nami.

Zadzwoń do nas