Ziarno zużyte przez piwowarów, nazywane również BSG, jest paszą dla zwierząt, która powstaje z resztek ziarna pozostałych w produkcji piwa. Ponieważ materiał ten jest odpadem, to stanowi alternatywę dla paszy. W ten sposób zmniejsza się również ilość odpadów. Ziarno zużyte przez piwowarów jest podatne na wilgoć, dlatego też należy podejmować działania mające na celu albo zminimalizowanie zawartości wilgoci, albo całkowite jej wyeliminowanie.
Ponieważ ziarno z browarów jest sprzedawane jako pasza dla zwierząt do innych krajów, to wiąże się to z potrzeba transportu do innych przedsiębiorstw. Dlatego istnieje potrzeba utrzymania stałego poziomu wilgotności, powyżej którego ziarno może nie być sprzedane niektórym odbiorcom, ponieważ przestanie być jadalne dla zwierząt.
Wilgoć musi być usuwana z takiego ziarna w trakcie procesu obróbki, jak również wilgoć musi być również kontrolowana w trakcie całego procesu tłoczenia. Jeżeli w trakcie procesu składowania i transportu materiał będzie zbyt wilgotny, to nie będzie nadawał się do użytku.
Zboże użyte w procesie piwowarskim może być wykorzystywane nie tylko jako pasza dla zwierząt - może być również wykorzystane jako nawóz lub jako składnik pełnoziarnistego chleba.
Wilgotność ziarna zużytego przez browar może być mierzona za pomocą czujników wilgotności firmy MoistTech. Służą do tego technologie NIR (bliskiej podczerwieni) i RF (częstotliwości radiowej) wykorzystywane w czujnikach wilgotności. Pozwalają one na pomiar zawartości wilgoci w produktach spożywczych i podobnych. Zawartość wilgoci w ziarnie pochodzącym z produkcji piwa może być dość wysoka. Może mieć to negatywny wpływ na zdrowie karmionych nim zwierząt. Dlatego tak ważne jest, aby skontrolować zawartość wilgoci w podawanej karmie. Wilgotność ziarna stanowi problem i jej nadmiar może stanowić problem. Jesienią, a szczególnie latem, a czujnik wilgotności pomoże w pomiarze zawartości wilgoci. Pozwala to podjąć odpowiednie działania w celu zmniejszenia wilgotności ziarna.
Czujniki do ciągłego pomiaru wilgotności on-line firmy Moisttech są bardzo dokładne. Technologia bliskiej podczerwieni (NIR) pomaga producentom precyzyjnie mierzyć wilgotność ziarna zużytego pochodzącego z browaru. Ponadto, nasze czujniki wilgotności mogą być wykorzystywane do kontroli i pomiaru zawartości białka i tłuszczów w zbożu. Dają pewność, że żywność, którą dostarczasz zwierzętom gospodarskim jest paszą zdrową i wysokiej jakości.
Więcej informacji na temat naszych czujników wilgotności zużytego ziarna dowiesz się w kontakcie z nami.