Mączka rybna jest wysokobiałkowym pokarmem dla zwierząt gospodarskich przygotowywanym z wszystkich części ryby, w tym z ości. Podczas przetwarzania usuwany jest olej rybny i woda, pozostaje tzw. mączka rybna. Zazwyczaj mączka rybna jest podawana zwierzętom domowym (np. kotom i psom), a także bydłu i drobiowi. Jest popularna ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą. Posiada wysoki poziom niezbędnych aminokwasów, zawiera wiele witamin, jest dobrym źródłem wapnia.
Podczas gdy mięso większości gatunków ryb można przekształcić w mączkę rybną, nie wszystkie można łowić przez cały rok. Powoduje to sezonowe różnice w zawartości białka, a także wahania w cenie mączki rybnej. Ceny są zazwyczaj wyższe w miesiącach zimowych, kiedy zapasy są na wyczerpaniu, a niższe latem, kiedy mięso danego gatunku jest uzupełniane.
Chociaż wytwarzanie mączki rybnej może wydawać się prostą procedurą, to należy pamiętać, że poziom wilgotności mączki rybnej w całym procesie przetwarzania musi być bardzo precyzyjny, aby zapewnić jej wysoką jakość. Niedostateczne wysuszenie pozwoli na rozwój pleśni i bakterii. Natomiast wystawienie na działanie wysokich temperatur i nadmierne wysuszenie spowoduje utratę składników odżywczych. Obie skrajności są destrukcyjne dla gotowego produktu i mogą powodować pewne problemy u zwierząt spożywających taki pokarm. Może doprowadzić do zmarnowania wysiłków producenta, może również spowodować problemy wizerunkowe producenta jeśli karmione taką paszą zwierzęta zachorują.
Na szczęście istnieje sposób w jaki przedsiębiorstwa mogą zagwarantować sobie bezpieczeństwo i jakość swoich produktów. Przeprowadzając badania wilgotności mączki rybnej, producenci mogą zapewnić utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności w trakcie całego procesu jej wytwarzania. Pomoże to nie tylko zmniejszyć ilość odpadów i zwiększyć wartość wyprodukowanej mączki rybnej, ale także ułatwia jej przechowywanie i transport.
MoistTech posiada duże doświadczenie w zakresie wymagań dotyczących produkcji mączki rybnej. Krzywe kalibracji czujników, długość fal pomiarowych, algorytmy i parametry optyczne czujników są wstępnie ustawiane w fabryce. Typowa dokładność wynosi około ±0,1% wilgotności. Typowy zakres to 0-10% wilgotności. Czujniki posiadają wyjścia, które mogą wysterowywać całą linię produkcyjną.
Zachęcamy do kontaktu z nami w celu zdobycia informacji na temat naszego wilgotnościomierza do mączki rybnej.