Wilgotność mączki kostno-mięsnej

Mączka kostno-mięsna produkowana jest ze sterylizowanych kości i mięsa zwierząt. Jest używana jako nawóz dla roślin i pokarm dla zwierząt. Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość wapnia i fosforu jest stosowana jako pasza. Ze względu na obecność fosforu i azotu powszechnie stosuje się ją jako nawóz roślinny.


Ze względu na to, że nie jest rozpuszczalna, kontrola wilgotności mączki mięsno-kostnej jest niezwykle ważna w procesie jej przygotowania aby nie doprowadzić do nadmiernego wysuszenia. Inne czynniki w procesie produkcji są równie ważne; im drobniej produkt jest zmielony, tym szybciej składniki odżywcze mogą się być rozprowadzane.


Mączka kostno-mięsna może być sprzedawana w wielu formach, w tym w płynnej i proszkowej.


Dowiedz się więcej o naszym czujniku wilgotności mączki kostno-mięsnej.

Zadzwoń do nas