Wilgotność soli spożywczej

Właściwy poziom wilgotności soli stanowi krytyczny parametr w procesie produkcyjnym. Sól może z łatwością zamoknąć lub przeschnąć, tracąc czas i pieniądze producenta. Z pomocą partnerów przemysłowych i 40 lat wiedzy, firma MoistTech opracowała czujnik wilgotności IR-3000, który idealnie nadaje się do pomiaru poziomu wilgotności soli w procesie produkcyjnym.


Czujnik wilgotności soli IR-3000 firmy MoistTech wykorzystuje zasadę bliskiej podczerwieni (NIR). Próbka soli jest umieszczana w misce ze stali nierdzewnej, która z kolei jest umieszczana pod czujnikiem wilgotności soli w celu dokonania pomiaru. Wyniki pomiaru są przetwarzane w 5 sekund i czujnik jest gotowy do następnego pomiaru próbki soli.

Korzyści płynące z kontroli wilgotności soli

MoistTech posiada duże doświadczenie w zakresie wymagań dotyczących produkcji soli. Nasze kalibracje czujników, długości fal pomiarowych, algorytmy i wymagania optyczne dotyczące czujników są ustawione fabrycznie. Typowa dokładność wynosi około ±0,005% wilgotności. Typowy zakres dla soli to 0-2% wilgoci. Istnieje możliwość regulacji wyjść w celu optymalizacji parametrów dla sterownika PLC lub wymagań na zapis danych.


Zapoznaj się z pozostałymi zastosowaniami z dziedziny analizy wilgotności żywności.

Zadzwoń do nas